Je bent kind van, je bent een KOPP-kind

Klinkt het bekend in de oren?

"Ik ben bezorgd dat ik dezelfde problemen zal hebben als mijn mama"

"Ik voel me schuldig wanneer ik plezier heb"

"Zal het overgaan?"

"Niemand begrijpt hoe het is"

"Waarom kan ik geen normale familie hebben?"

"Ik ben helemaal alleen"

"Pa, ik voel me zo beschaamd"

"Wanneer stopt mijn papa nu met drinken?"


(Uitspraken van COPMI)

Het kan moeilijk zijn... maar je bent niet alleen!

Wanneer één van je ouders een psychisch of verslavingsprobleem heeft, is het normaal dat je soms overspoeld wordt door allerlei gevoelens. Het is helemaal niet leuk dat je mama of papa daar last van heeft. Het kan je verdrietig maken, maar soms ook boos of bang. En het is niet altijd even gemakkelijk om er mee om te gaan of om te begrijpen waarom je ouder doet wat hij doet.

Wat kan helpen? Wat kan jou sterker maken of voorkomen dat je zelf in de problemen komt? Wat kan jouw veerkracht doen groeien? Wij spreken van veerkrachthelpers, dat zijn die zaken die jou kunnen helpen om sterker te staan.

4 veerkrachthelpers

1. Je gevoelens zijn belangrijk

Sta stil bij je eigen gevoelens, zelfs al zijn die negatief en geef ze een plaats. Veel kinderen van ouders met psychische problemen cijferen hun eigen gevoelens weg. Jongens en meisjes reageren soms anders op een vader of moeder met psychische problemen: jongens vaak agressiever (door ruzie te maken of stoer te doen), meisjes worden eerder stil, sluiten zich af of proberen hun ouders te helpen. Dat hoeft niet zo, iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om.

Praat erover met anderen! Misschien kan dat met je mama of papa of een andere persoon die dicht bij jou staat (familie of vrienden).

2. Informeer je

Blijf niet met vragen zitten over de problemen van je ouder. Je maakt je misschien nodeloos nog meer zorgen. Als je goed geïnformeerd bent, kan je de problemen beter begrijpen en er mee omgaan. Het maakt je sterker.

Er zijn interessante websites die jou uitgebreid informatie kunnen geven:

3. Sluit je niet op

Neem tijd voor jezelf: geef je hobby’s niet op, spreek af met vrienden, doe iets ontspannend, …. Wanneer je de vervelende gedachten over je ouder even uit je hoofd kan zetten, zal je merken dat je je nadien weer beter voelt en weer meer energie hebt om er even tegenaan te kunnen. Deze tijd voor jezelf verdien je zeker en vast!

4. Zoek steun bij professionelen en lotgenoten

Als kind van een ouder met psychische problemen heb je het soms niet makkelijk. Alles is zo anders in jouw gezin. Erover praten met iemand die je begrijpt en je kan ondersteunen, kan helpen.

En je bent niet alleen. Tal van andere jongens en meisjes zitten in een gelijkaardige situatie. In een KOPP-gespreksgroep kan je hen leren kennen, horen hoe het er bij hen thuis aan toegaat, leren van elkaar en dingen uitwisselen. Op deze manier kan zo’n groep een hele hulp zijn voor jou om je situatie thuis beter te begrijpen. Je kan er ook tips krijgen over hoe je met dit alles kan omgaan.

Waar vind je hulp?

  • Is je mama of papa opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, vraag dan na of er ook begeleiding is voor de kinderen. In sommige ziekenhuizen in Vlaanderen wordt er ook begeleiding voorzien voor de kinderen van de ouders die opgenomen zijn, in de vorm van individuele gesprekken, gezinsgesprekken of KOPP-groepen
  • Sommige organisaties hebben speciale aandacht voor KOPP-kinderen, zie hiervoor onderstaande kaart waar alle initiatieven overheen Vlaanderen staan opgesomd. Zoek via postcode of plaats om te zien of er zich in jouw buurt organisaties bevinden.

  • Voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar: check het programma voor KOPP-groepen in de verschillende provincies op www.similes.be bij aanbod activiteiten of stel je vraag aan info@similes.be
  • Bel, chat of mail met een hulpverlener. Op de website ‘awel’ kan je rechtstreeks en gratis doorverwezen worden naar anonieme hulpverleners.
  • Bij het JAC (jongerenadviescentrum), Tejo (therapeutische jongeren), CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding) of CGG (centrum geestelijke gezondheidszorg) kan je langs gaan om met een hulpverlener te praten. Op de website van ‘ik maak de klik’ vind je een kaartje waar je gemakkelijk de organisaties in de buurt kan vinden.

  • Bij de druglijn vind je info over drugs zelf, maar ook over wat je kan doen als je ouder, je broer of zus, je vriend... drank, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gokt of gamet. www.druglijn.be/bezorgd-om-iemand

  • Al-anon is een vereniging voor familieleden en vrienden van volwassenen met een alcoholverslaving. Zij hebben een deelwerking speciaal gericht op jongeren tussen 8 en 23 jaar, 'Alateen'. Via hun website vind je verhalen van en voor jongeren, over wat het met je doet als iemand uit je omgeving drinkt. Alateen organiseert hierover ook praatgroepen, waar je info en steun bij elkaar kan vinden.

Kinderen van... vertellen

  • KOPP (Kinderen van Ouders met een Psychische Problematiek)

* Karrewiet (Canvas) gaf een hele uitzending aandacht aan KOPP. Kinderen aan het woord!

* Jouw papa of mama is depressief. Wat is dat eigenlijk? En wat kan jij doen? Lees er hier meer over (depressiehulp.be).

"Mijn mama deed raar. Ze zei niet veel meer en soms zat ze stilletjes te huilen. Soms probeerde ik haar te troosten. Dan zei ze dat het mijn schuld niet was..."
-
Karolien (10 jaar)
"Mijn papa werd depressief en kon niet meer gaan werken. Hij sliep heel veel en wilde niet meer met ons spelen. Nu gaat het wat beter en we zijn zelfs naar het voetbal gaan kijken. Achteraf was hij wel moe. Gelukkig kan ik dikwijls bij mijn tante gaan logeren. Daar kan ik met de andere kinderen spelen en mag ik lawaai maken."
- Geert (8 jaar)

* Soetkin Claes, zelf een (intussen volwassen) kind van een moeder met psychische problemen, lanceerde voor Similes in het kader van hun project 'Je bent een Kei' een prachtig filmpje in samenwerking met haar moeder over hoe zij de zorg voor haar moeder opnam.

* Lees hier in Knack het verhaal van Laurens (23): 'Als er iemand uit het oog verloren wordt bij een depressie, dan is het wel de directe familie'.

In februari pleegde de vader van Laurens (23) zelfmoord. Zijn open brief is geen wraak voor bijna 25 jaar vruchteloze begeleiding in de geestelijke gezondheidszorg, maar wel een oproep voor meer empathie. (Knack dd. 07/04/2017, Laurens Soenen, Stampmedia)

* Boeken:

- ‘Tot de zon aan de horizon vriest’ (Kathelijn Vervarcke): De Oostendse Kathelijn Vervarcke schreef het boek ‘Tot de zon aan de horizon vriest’ met in de hoofdrol Lander en Chinouk, beide kinderen van moeders met een psychotische kwetsbaarheid. Inspiratie haalde Kathelijn uit haar eigen jeugd. Door naast het boek ook met haar eigen verhaal naar buiten te komen, hoopt ze een stem te geven aan de vele KOPP-kinderen (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) in Vlaanderen en Nederland, wiens stem in alle communicatie rond psychische problemen nog zelden gehoord wordt. (lees hier meer)

  • KOAP (Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheidsproblematiek)

In 'Exponent', een periodieke nieuwsbrief van de Expertisegroep Ouders onder Invloed, staan twee sterke getuigenissen van Soetkin Claes: "Opgroeien bij een moeder met psychische problemen' en van Evelien van Rompaye: "Ouder aan het woord: Van gebruikende mama tot ervaringsdeskundig hulpverlener".

De nieuwsbrief van april 2017 kan u hier vinden.

Zit je met vragen of zorgen over jezelf of jouw ouders?

Bekijk welke organisaties je kunnen helpen